Spookrijders! - Reisverslag uit Tokio, Japan van Edwin Huits - WaarBenJij.nu Spookrijders! - Reisverslag uit Tokio, Japan van Edwin Huits - WaarBenJij.nu

Spookrijders!

Blijf op de hoogte en volg Edwin

10 September 2006 | Japan, Tokio

Voor mensen die denken dat er in Nederland mensen rondrijden die hun rijbewijs bij een pak melk hebben gekregen: in Japan geldt dat voor 90% van de bevolking.
Japanners houden kennelijk te veel van computerspelletjes, waardoor ze het ook nodig vinden om in het echte leven spelelementen in te brengen in het autorijden. Zo zijn er de nodige hindernissen te nemen:
- Japanners parkeren hun auto echt overal. Meestal zo beroerd dat het serieus midden op de weg staat (en dan bedoel ik dus ook écht op de markeringstrepen (!) van een weg binnen/buiten de bebouwde kom);
- Japanners stoppen gewoon plotseling tijdens het rijden (omdat ze dan moe zijn geworden?);
- Japanners wijken zo overdreven uit voor (bijvoorbeeld) voetgangers, dat ze compleet op de andere weghelft gaan rijden ongeacht of daar tegemoetkomend verkeer rijdt of niet;
- Japanners rijden massaal 20 - 50 kilometer harder dan de toegestane snelheid. Toen ik hier iets over zei (we passeerden namelijk met 90 km/u een politieauto op een 50 km weg) vertelde mijn supervisor dat je best wel 30 a 40 km harder mag rijden dan de snelheidslimiet op het bord aangeeft en dat de politie hier niets aan doet. (Van een collega ALT hoorde ik overigens later wel dat een ex-ALT zijn rijbewijs is kwijtgeraakt omdat hij 50 km harder reed dan de toegestane snelheid) én
- Japanners zijn allemaal spookrijders. Iedereen rijdt links!

[Wat ik wél positief vind is het feit dat langzaamrijdend verkeer altijd aan de kant gaat voor sneller verkeer, zodat mensen die sneller rijden kunnen passeren.]

Nu ik dus ook nog eens een auto heb wordt het extra gevaarlijk in Japan.
Het linksrijden veroorzaakt voor mij absoluut geen problemen. Iets meer moeite heb ik met het feit dat de auto qua indeling gespiegeld is t.o.v. wat ik gewend ben.
Regelmatig gingen de ruitenwissers bij mij dan aan op een zonnige dag, wanneer ik eigenlijk mijn knipperlicht probeerde aan te doen. En ook gebeurt het wel eens dat ik naar de verkeerde kant van de auto loop om in te stappen. Dan probeer ik meestal maar net te doen alsof ik iets uit de auto moest pakken aan die kant of dat ik iets in de auto wilde leggen en dan loop ik vervolgens om naar de "goede" kant van de auto.
Ik ben blij dat ik hier in een automaat rijd, want anders had je volgens mij écht kunnen lachen.

• 10 September 2006 - 07:18

JanP:

Aanpassen aan het verkeer Edwin....

• 10 September 2006 - 08:37

Marvin:

Juist, raggen met die bak:D

• 10 September 2006 - 09:39

Erik Spaan:

Net zoals bij gaspedaal en rem zit de versnellingspook bij een rechtsgestuurd auto precies hetzelfde in elkaar als bij een linksgestuurde auto. (met uitzondering van de achteruit natuurlijk) Alleen, tsja hoe doe je dat met je linkerhand?? ;) Maar daar wen je ook zo aan.

Ben je nu al om, qua automaat???