Diploma-uitreiking Japanse stijl
Blijf op de hoogte en volg Edwin
10 Maart 2007 | Japan, Tokio
Het weekend is eindelijk begonnen!
Ik moest vandaag (zaterdag) nog werken, maar ik ben inmiddels weer thuis.
Vandaag hadden we de afscheidceremonie van de derdejaars en de diploma-uitreiking van deze (in Japan) laatstejaars leerlingen. Dit was allemaal erg stijf, strak geregisseerd, zakelijk en toch ook emotioneel.
Onder de begrafenismuziek van Bach’s “Brandenburg Concertos” (sorry, ik ben geen fan van Bach en wat klassieke muziek voor zo’n gelegenheid betreft denk ik persoonlijk dat er betere keuzes zijn) kwamen de derdejaars leerlingen als voorgeprogrammeerde robots de gymzaal binnengelopen door een erehaag van bloemen. Op die zelfde stijve, voorgeprogrammeerde, robotachtige manier marcheerden de leerlingen naar het podium (nadat hun naam werd opgeroepen), maakten ze de nodige buigingen (naar ouders, docenten en naar een raad van belangrijkste burgers van Yamato-cho die aanwezig was bij deze ceremonie) en namen ze hun diploma in ontvangst.
Dan waren er uiteraard nog de nodige speeches. Verder werden het volkslied, het schoollied en “Sayonara” (een afscheidslied) nog gespeeld en gezongen, waarna de leerlingen onder dezelfde treurige klanken van Bach de gymzaal verlieten. Dit maal liepen ze door een erehaag van leerlingen, ouders en docenten naar buiten. Op dat moment barstte bijna iedereen ook nog eens in huilen uit en was de begrafenisstemming dus compleet. Door deze sfeer en de vele huilende mensen om me heen had ik zelf ook moeite om het droog te houden.
Gelukkig hadden we daarna nog een afscheidslunch (de koffietafel) en daar was de sfeer een stuk vrolijker, luchtiger en er werd veel gelachen. Kortom: het was erg gezellig.
De docenten kregen van de leerlingen nog een cadeautje en ook ik kreeg dus van de leerlingen een erg leuk aandenken. Ik heb het geprobeerd te fotograferen, maar ik weet niet of er nog veel van overblijft na de compressie van de foto’s (wat deze website automatisch doet, zodat de foto’s sneller geladen worden).
Ik heb wat foto’s van deze dag toegevoegd. Van de ceremonie zelf mochten geen foto’s gemaakt worden. Een professionele fotograaf heeft voor de school wel foto’s gemaakt en met een beetje geluk kan ik er daar nog een paar van krijgen. In dat geval plaats ik die later nog op de site.
Inmiddels staan overigens ook alle foto’s van Tokyo online.
Fijn weekend!
Ik moest vandaag (zaterdag) nog werken, maar ik ben inmiddels weer thuis.
Inmiddels staan overigens ook alle foto’s van Tokyo online.
Fijn weekend!
19 Maart 2007 - 18:00
Marian:
In de groep val je wel snel op met je blonde haar.