Wat te doen bij een aardbeving?
Blijf op de hoogte en volg Edwin
29 Januari 2007 | Japan, Tokio
Na een flink aantal kleinere aardbevingen was het afgelopen week dan kennelijk tijd voor de eerste wat grotere aardbeving in mijn omgeving. Nog steeds niet echt iets om je zorgen over te maken, want de echt grote aardbevingen en tsunami’s bereiken deze omgeving doorgaands niet. Maar het was toch wel even schrikken. Ik had zoiets namelijk nog nooit eerder meegemaakt. En voordat ik vorig jaar naar Japan vertrok las ik in een internationale krant dat er vijf mensen waren omgekomen bij een aardverschuiving in Yamato-cho. Kennelijk moet ik daar dus wel voor uitkijken.
Door de kleinere aardbevingen die voorafgingen aan deze wat grotere was ik goed voorbereid. Ik weet nog wel dat ik tijdens mijn eerste aardbeving hier niet wist wat je in zo’n situatie zou moeten doen, maar inmiddels is mijn overlevingsgids goed in mijn hoofd geprent:
1. bedek je hoofd met een kussen of met iets anders wat je hoofd kan beschermen;
2. zet een deur open;
3. zorg er voor dat alle stroomgebruikende apparaten zijn uitgeplugd;
4. zet de hoofd stroomschakelaar uit;
5. zet alle verwarmende apparaten (zoals verwarming en gasfornuis) uit;
6. ga niet naar buiten;
7. schuil onder een tafel;
8. zorg er voor dat je een mobiele telefoon bij je hebt;
9. zorg er voor dat je een deken bij je hebt;
10. neem een fles water mee naar je schuilplaats.
Al vraag ik me bij sommige dingen nog wel af hoe ik de theorie in praktijk moet brengen. De gemiddelde aardbeving duurt namelijk maar een minuut. Dus hoe doe je al deze dingen op tijd? En “schuil onder een tafel”... de enige tafel die ik hier in huis heb is een kotatsu! (Dat is een tafeltje van ongeveer 1 bij 1 meter en 40 cm hoog met een afneembaar tafelblad. In de winter doet men een deken tussen het tafelonderstel en het tafelblad. Je kunt dan vervolgens het verwarmingselement in deze tafel aanzetten en onder de deken kruipen om zo lekker warm te blijven.)
Maar goed, ik heb alles dus overleefd. Al zijn mijn foto’s wel grotendeels van de muur gedonderd.
Bij de kabelmaatschappij is helaas niet alles goed verlopen. Door deze aardbeving heb ik het hele weekend zonder internet en telefoon gezeten. Hopelijk is het probleem vandaag weer verholpen.
Verder ben ik vrijdagavond voor het eerst naar een Japanse les in het International Center geweest. Dat is wel spannend, want we kregen eerst een test en daarnaast namen ze nog een interview af. Volgende week krijg ik te horen in welke groep ik ben ingedeeld en dan weet ik dus eindelijk eens hoe mijn Japans vooruit is gegaan. Behoor ik nog steeds bij de beginners of ben ik inmiddels beter geworden?
Tot slot heb ik vorige week nog belangrijk nieuws gekregen, maar daar zal ik de volgende keer alles over vertellen.
2. zet een deur open;
3. zorg er voor dat alle stroomgebruikende apparaten zijn uitgeplugd;
4. zet de hoofd stroomschakelaar uit;
5. zet alle verwarmende apparaten (zoals verwarming en gasfornuis) uit;
6. ga niet naar buiten;
7. schuil onder een tafel;
8. zorg er voor dat je een mobiele telefoon bij je hebt;
9. zorg er voor dat je een deken bij je hebt;
10. neem een fles water mee naar je schuilplaats.
29 Januari 2007 - 07:37
Marvin:
Goed dat je het er weer heelhuids van af hebt gebracht. Enneh, alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag overmorgen :D -
30 Januari 2007 - 06:47
Marian:
Edwin, gezellige visite van Paul gehad. Aardbeving overleefd. Al met al was het weer heel wat om op je site te zetten. Om niet achter te blijven bij Marvin, alvast gefeliciteerd met je verjaardag morgen. Wij zullen de vlag voor je uithangen (met oranje wimpel). Fijne dag morgen, lekkere appeltaart met noten maken en uit je bol gaan.
Groetjes, Wim, Marian en co