Eddy’s spannende salade met lamskarbonade en friet
Blijf op de hoogte en volg Edwin
12 September 2006 | Japan, Tokio
Zoals ik gisteren al schreef heb ik mezelf positief verbaasd met een goed geslaagde experimentele kookavond. Zeker na een warme dag is het nu volgende recept een aanrader, omdat het heerlijk fris is.
Ok. Laat ik beginnen met de salade, want dat is waar het eigenlijk om gaat. Die andere dingen kan iedereen vast al lang veel beter klaarmaken dan ik (al is die lamskarbonade toch ook wel erg goed), en daarnaast is het gewoon praktisch om met die salade te beginnen voor als jullie dit gerecht willen gaan namaken. Komt ‘ie dan:
(Waarschijnlijk voor 2 – 3 personen)
1 grote rode ui
Een goede soort azijn (ik heb wittewijnazijn gebruikt)
1 rode paprika
1 gele paprika
dragon (hoeveelheid naar eigen smaak)
klein trosje rode druiven (gehalveerd)
klein trosje witte druiven (gehalveerd)
6 eetlepels extra vergine olijfolie
handje bieslook
Daikon (Japanse reuzen witte radijs, eventueel te vervangen voor gewone radijsjes denk ik)
zwarte peper
parmacaanse strooikaas (hoeveelheid naar eigen invulling)
Begin met de ui in kleine stukjes te snijden.
Doe die vervolgens in een schaal/kom met azijn zodat de ui onderstaat. Laat dit ongeveer een kwartier intrekken. Ondertussen kun je mooi de druiven halveren en de paprika snijden.
Doe de (in strookjes gesneden) paprika in een kom, voeg de druiven toe. Giet de ui af en voeg de stukjes ui toe.
Voeg de 6 eetlepels olijfolie toe.
Snij/knip de bieslook in kleine ringetjes en voeg dit toe.
In mijn geval heb ik vervolgens 4 hele dunne plakjes van een Daikon afgesneden en die in reepjes gehakt. Ik heb de Daikon pas in Japan ontdekt en weet niet of die in Nederland ook te krijgen is. Zo niet, dan verschilt ‘ie qua smaak niet heel erg veel van gewone radijsjes, al verschilt de vorm, hoeveelheid en het uiterlijk natuurlijk wel. Ik denk dat je er op zich ook wel moet komen met 5 (in dunne plakjes gesneden) radijsjes. Voeg dit dus toe.
Nu kijk je hoeveel dragon je wilt toevoegen. Ik ben net zo lang doorgegaan totdat de geur van de azijn was geëgaliseerd.
Daarna voeg je naar smaak peper en zout toe en dan heb je als het goed is een kleurig geheel. Dit meng je eventjes door elkaar heen, zodat het wat verdeeld is, dan voeg je naar smaak nog wat kaas toe en dan is op zich de kick-ass salade al geslaagd.
Over op deel 2: de lamskarbonade
(Voor 1 persoon)
1 knoflook, gepeld en in dunne schijfjes
handje tijm
extra vergine olijfolie
lamskarbonade
handje peterselie
handje basilicum
Wrijf in een vijzel met stamper de tijm en knoflook fijn (of zoals ik, iets primitiever heb gedaan: met de achterkant van een deegroller in een kommetje). Voeg 5 eetlepels olijfolie toe.
Bestrijk daarna met dit mengsel de lamskarbonade aan beide kanten en rol de karbonade een beetje uit met de deegroller, zodat deze ongeveer 1 cm dik is.
Daarna voeg je het zeezout toe en peper.
Verhit een koekenpan en doe er een paar eetlepels extra vergine olijfolie in en bak de karbonade daarin aan weerszijden bruin. Strooi ondertussen de basilicum en de peterselie (en eventueel wat extra zout en peper) over de karbonade en voor je het weet is ook dit onderdeel geslaagd.
Friet bakken ga ik niet eens uitleggen. Als je dat nog niet kunt ga je maar naar de dichtstbijzijnde friettent!
Eet smakelijk!
(Waarschijnlijk voor 2 – 3 personen)
1 grote rode ui
Een goede soort azijn (ik heb wittewijnazijn gebruikt)
1 rode paprika
1 gele paprika
dragon (hoeveelheid naar eigen smaak)
klein trosje rode druiven (gehalveerd)
klein trosje witte druiven (gehalveerd)
6 eetlepels extra vergine olijfolie
handje bieslook
zwarte peper
parmacaanse strooikaas (hoeveelheid naar eigen invulling)
Begin met de ui in kleine stukjes te snijden.
Voeg de 6 eetlepels olijfolie toe.
Snij/knip de bieslook in kleine ringetjes en voeg dit toe.
Over op deel 2: de lamskarbonade
(Voor 1 persoon)
1 knoflook, gepeld en in dunne schijfjes
handje tijm
extra vergine olijfolie
lamskarbonade
handje peterselie
handje basilicum
Daarna voeg je het zeezout toe en peper.
Eet smakelijk!
12 September 2006 - 13:29
Teddy:
Toch wel jammer voor alle jonge meiden dat je geen vrijgezel meer bent -
12 September 2006 - 15:41
Marvin:
Dat eten ziet er erg lekker uit Eddie. Als je terugkomt mag je bij mij komen koken ;-)
smakelijk eten. -
13 September 2006 - 08:37
Frans:
Voor de friet kun je ook naar de snackbar gaan. Maar in Japan krijg je weer wat anders, als je zegt: : "Doe mij maar twee mèt."